Zrádce trůnu


Od chvíle, kdy Amání málem umřela při poslední misi, uběhly dva měsíce. Od chvíle, kdy naposled viděla Jina, utekla doba stejně dlouhá. Od té doby o něm nemá žádné informace. A ostatní v táboře taky ne. Sváří se v ní strach, že by se taky nemusel vrátit živý, a vztek, že ani nepočkal, jestli se probere z bezvědomí. A tak jen doufá, že ještě bude mít příležitost si to s ním vyříkat. Mezitím se vydává na další misi. Několik jejich lidí se v Saramotai dostalo do zajetí a je potřeba je dostat ven. Zatím jde vše podle plánu. Poté, co se zbaví stráží, odemkne cely svým přátelům a ostatním ženám, kterých je vězení plné. Vypadají hodně špatně. O jedné si dokonce v jednu chvíli myslí, že je mrtvá. Ovšem jen do okamžiku, kdy ji ta žena osloví jménem její matky.

Tady. Na druhé straně pouště. Na tom posledním místě, kde by něco takového čekala. Amání nemá nejmenší tušení, kdo by mohla být. Ale náhoda to nebyla. Tím si je jistá. Už jen proto, jak se na ni neznámá podívala. Rozhodne se ji vzít do tábora, aby se tam zotavila. Když se však Amání probudí na lodi mířící do Izmánu, ukáže se, že to byl celkem špatný nápad. A nikdo neví, kam zmizela. Jako potomek džina má Amání cenu zlata. Jako demdži, která se pohybuje v srdci povstání, má cenu o dost vyšší… A v celé zemi je jen jediný člověk, který má na to ji zaplatit v plné výši: mirádžinský sultán.  

Zrádce trůnu je druhým dílem Pouště v plamenech od Alwyn Hamilton, který vyšel na začátku března u CooBoo. Pokud jste měli v ruce první díl, tak jste určitě zaregistrovali, že  má diametrálně odlišný styl obálky. Ke změně obálek u Zrádce trůnu CooBoo přistoupilo z toho důvodu, že se Poušť v plamenech špatně prodávala a reálně hrozí, že třetí díl u nás nevyjde. Slibují si od toho, že by nová obálka mohla oslovit víc lidí. Mně osobně se víc líbí ta předchozí, ale tak samozřejmě je tenhle krok lepší, než kdyby to nevyšlo vůbec.
Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Amání. Začíná půl roku od konce událostí, které se staly na konci prvního dílu. Amání si postupně uvědomuje, že už není ta samá dívka, která utekla z rodného Prachova. Pokud máte strach, že si z prvního dílu nic nepamatujete, tak první kapitola je takové krátké shrnutí ala "v minulé epizodě jste viděli". Autorka všechno podstatné připomene.
Dočetla jsem kolem jedné (eh... jedné v noci) a přiznám se, že ještě teď jsem z toho trochu pryč. Pokud nad knihou uvažujete, běžte do toho. Rozhodně. Protože ten konec. Řeknu jen jedno: ACOMAF. Dvůr mlhy a hněvu samozřejmě se Zrádcem trůnu nemá nic společného. Až na to, že se po dočtení budete cítit úplně stejně. Plus tedy ještě fakt, že dvojka je podstatně lepší (a delší) než jednička… Já opravdu pevně doufám, že třetího dílu nazvaného Hero at the Fall se dočkáme i u nás. Momentálně jsem v úvahách v té fázi, že docela vážně přemýšlím o tom, zda mám počkat, až budoucnost ukáže, jestli se dočkáme překladu, anebo si trojku pořídit v angličtině, i když polovině z toho nebudu rozumět. Poušť v plamenech se mi líbila, ale z dvojky jsem fakticky nadšená. Zrádce trůnu rozhodně netrpí syndromem druhého dílu. A těch 439 stran uteče jako nic. Opravdu.

Hodnocení: 5📚

12 komentářů:

  1. Já osobně tady souhlasím s CooBoo a tenhel styl obálky se mi líbí mnohem víc, nic to ale nemění na tom, že tahle série mě nějak neláká, asi nebude to pravé pro mě, takže zatím se na ni vrhat nebudu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem z ohledu na obálky dost nerozhodná. Nevím, proč se předchozí verze neprodávala - přišla mi totiž mnohem originálnější. Tahle má sice svoje kouzlo, ale vypadá jako každá druhá.
    Z prvního dílu jsem si odnesla smíšené pocity. Určitě se na Zrádce trůnu chystám, ale zatím mě tahle série moc neoslovila - doufám, že se to zlepší - aspoň to tak vypadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se první díl líbil, hodnotila jsem ho dost vysoko, i když zpětně by asi dostal o něco míň. Jsem zvědavá, co budeš říkat :)

      Vymazat
  3. Už se budu muset konečně pustit do prvního dílu. Ať vím, jestli kupovat druhý :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna čtu první díl, a tak jsem přečetla z recenze pouze posledních pár řádků tvého celkového názoru na knihu. Kdybych náhodou narazila na spoiler :D

    Trochu mě děsí těch 439 stran, ale to snad nebude žádný problém, pokud bude děj bude utíkat jak píšeš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chytrý krok :D Věřím, že nebude, já jsem třeba druhou polovinu dočetla za den :)

      Vymazat
  5. Výborná recenze :) Na Zrádce trůnu se těším :) Četla jsem první díla ten se mi moc líbil. O to víc mě mrzí, že třetí už nejspíše nevyjde, Vždyť to je naprosto skvělá série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Nezbývá než doufat, že nová obálka zafunguje :)

      Vymazat
  6. aha...takže po 4 měsících konečně vím, že tahle ubohá obálka patří do série Rebel of the Sands...kdybychom měli možnosti jako mají v USA či v DE...tam se člověk rozhodně pro jakou obálku či pevné nebo měkkou vazbu...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.