Píseň zimy

Liesl je velice nadaná skladatelka. Ovšem jak už to bývá… její talent je přehlížen. Má totiž ještě mladšího bratra, který rovněž od útlého věku projevuje obdivuhodné hudební nadání. A protože z něj chce mít jejich otec druhého Mozarta, je veškerá pozornost, naděje a vzdělání upínána na něj (no a taky prostě a jednoduše proto, že Liesl je holka). V nestřežených chvílích se proto se svou hudbou uchyluje před okolním světem do Skřetího háje. Jediný, kdo její hudbě naslouchá, je mladší bratr Josef. A Král duchů, neboli Der Erlkönig… Jako malá o něm slýchávala v příbězích své babičky a hrávala si s ním ve Skřetím háji. Nebo se jí to jen zdálo? Když zmizí její sestra Käthe, Liesl ví, kdo ji unesl. A jen ona jediná ji dokáže přivést zpět… protože pokud ne, uvrhne svět do věčné zimy.

Píseň zimy složila napsala americká autorka S. Jae-Jones a u nás ji vydalo nakladatelství CooBoo. Kniha má 391 stran. Žánr: YA fantasy. Příběh se odehrává v blíže neurčené minulosti, pravděpodobně však někdy ke konci nebo na přelomu 18. a 19. století. I země je poněkud netradiční: císařské Rakousko. (Pro jednou ne Amerika.) Děj je vyprávěn ich formou z pohledu Liesl. Kniha se čte dobře, ačkoliv za sebe bohužel musím říct, že mě příběh vůbec nevtáhl. Nějak tomu chyběla atmosféra… jakákoliv. Ale posuňme se dál: Král duchů. Zrovna u něj byste řekli, že bude ten typ, co si kolem sebe neustále udržuje jistou dávku tajemna (a temna). A jako… v podstatě jo. Jen charismatu se mu žalostně nedostává. Až jsem si v průběhu čtení říkala, co na něm proboha Liesl vidí. (Nepřišla jsem na to.) Píseň zimy je retelling na tradiční německou pověst o Der Erlkönigovi, kterou se nechali inspirovat mimo jiné i Franz Schubert (hudbu složil) a J. W. Goethe (slova napsal).  
A pořád nevím, co si mám myslet... ani po dočtení. Svým způsobem mi Liesl a Käthe připomínaly sestry z Caravalu. Hlavně tím, jaký vztah mají, a jak je Käthe lehkomyslná (podobně jako Tella). Taky se tam našla jistá situace, která mi značně připomněla Dvůr trnů a růží… Co se dalších podobností s jinými díly týče, je to naštěstí vše. Hudba se line celým příběhem. Klasická hudba, nutno dodat. Takže pokud klasiku příliš nemusíte, asi vás tahle složka příběhu nebude moc bavit. Píseň zimy tímhle dílem nekončí, měla by pokračovat v další knize (kolik jich ve výsledku bude nevím).  

Děkuji Zeedee za poskytnutí recenzního výtisku.

Mé hodnocení: 3📚



11 komentářů:

  1. Tak teď také nevím, co si mám o knize myslet... Lákala mě. Jak anotací, tak obálkou, ale teď... nevím. Asi nebudu riskovat a počkám si, jestli se neobjeví v knihovně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, taky jsem si říkala, že vypadá dobře. Knihovna to jistí :D
      A pak je tu ještě jedna možnost... v nejbližších dnech o ni bude soutěž :)

      Vymazat
  2. Já jsem ji původně chtěla. Anotace se mi zdála zajímavá a obálka je krásná, ale nakonec ji vynechám. Recenze, které jsem četla, mě nějak nepřesvědčily, že by se mi to mohlo líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem původně chtěla Sníh nebo popel, ale bohužel to už nebylo možné. Tak mám tuhle...

      Vymazat
  3. Páni, tak tuhle pověst vůbec neznám, ale re-tellingy mám poslední dobou docela ráda. Vlastně jsem ani nevěděla, o čem to pořádně je, a vypadá to zajímavě, díky za tip :) Šanci tomu dám, uvidím, co z toho bude... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu mám doma a som na ňu dosť zvedavá, videla som zopár veľmi pozitívnych recenzií, ale aj niekoľko negatívnych.
    Uf, ale keď si spomenula Caraval... veľmi dúfam, že ja v tom nič z Caravalu vidieť nebudem, lebo to bola asi jedna z najhorších kníh, čo som tento rok čítala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá než popřát, ať patříš k těm, kterým se kniha líbí... (a nebude ti připomínat Caraval)
      Budu pak zvědavá na recenzi. :)

      Vymazat
  5. Já jsem teda četla Caraval až po Písni zimy, ale přesně jsem si říkala, že ty sestry si jsou podobné a že jsou stejně otravné :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.