Před nástupem faraonů

V tomto konkrétním případě sice nejde o recenzi, ale o referát, který jsem četla nahlas (proto ten konec :-D), ale i tak se s vámi podělím... (původně byl do školy, takže jsem ho trochu upravila) :-)

Milí čtenáři,
jmenuji se Lenka a připravila jsem si pro vás referát o knize Před nástupem faraonů s podtitulem Tajemství nejstarších egyptských dějin od Edwarda F. Malkowského. Kniha poprvé vyšla v roce 2005 ve Spojených státech amerických a v roce 2007 byla přeložena do češtiny Davidem Schmoranzerem. Vydalo ji nakladatelství Volvox Globator jako součást edice Garuda. Má 393 stran.

Tento titul jsem si vybrala proto, že se zajímám o historii starověkého Egypta. Autor zde předkládá teorii, že v zemi na Nilu existovala velice vyspělá civilizace ještě před tím, než se k moci dostali první historicky doložení panovníci. Tedy ještě před nástupem faraonů. Jak je možné, že se o této neznámé kultuře nedochovaly žádné informace? Že o ní nic nevíme? Malkowski se domnívá, že přibližně před deseti až dvanácti tisíci lety byla hladina Středozemního moře asi o dvě stě metrů níže než v současné době. Když pak voda z Atlantského oceánu protrhla úzký pruh země mezi Pyrenejským poloostrovem a Afrikou, zaplavila celé Středomoří (na Maltě jsou velmi staré megalitické stavby postavené z několikatunových kamenných bloků a jeden z nich dnes leží odmrštěn šest metrů od svého původního místa). Jistě uznáte, že pro tamní obyvatele v tu chvíli musela nastat potopa světa. Pro komplexnější informace doporučuji přečíst knihu.

O Edwardu F. Malkowském bohužel nejsou na internetu k nalezení žádné informace (Google taky zklamal).

Úryvek z konce knihy:
„Zjistili jsme, že geologické důkazy nasvědčují tomu, že kdysi mělo Středozemní moře úplně jinou podobu, než jak vypadá dnes. Sonarová měření ukazují, že pobřeží Egypta mělo dříve jiný tvar a že zde existoval i jiný říční systém, který sahal do vnitrozemí až daleko za gízskou plošinu. Pokud umístíme tyto katastrofické geologické změny na časové ose do nedávné minulosti, oproti stáří několika milionů let, máme i vysvětlení multikulturní tradice o „globální“ potopě. Zatímco celosvětová potopa je zcela vyloučena – bylo by k ní potřeba pětkrát více vody, než je vůbec na Zemi –, zaplavení středomořské nížiny by tehdejší obyvatelé jistě považovali za celosvětovou potopu.“

 Doufám, že vás referát alespoň trochu zaujal (protože ta knížka byla fakt zajímavá) a nebyl jen příležitostí si zdřímnout (nedělám si iluze).

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.