Specialistka


Alex je už tři roky oficiálně mrtvá. Neoficiálně je živá víc, než by se jejím bývalým zaměstnavatelům z Oddělení líbilo. Zatím se jí daří přežívat, ale je otázka, jak dlouho potrvá, než uspějí. Nyní však udělali zcela nečekaný krok: kontaktovali ji. Že prý byla chyba, když se jí snažili zbavit. A teď potřebují její pomoc. Alex tomu samozřejmě nevěří. Ale co když opravdu…? Nemá co ztratit, a tak na jejich žádost přistoupí. Vypadá to, že někdo usiluje o to, aby vypustil do vzduchu velice nebezpečný virus, na jehož následky by zemřely miliony lidí. Podezření padá na jistého Daniela Beache. Na Alex je, aby z něj dostala odpovědi. Vyslechne ho. Už v průběhu však má nepříjemný pocit, že je něco hodně, ale opravdu hodně blbě. Navíc ji kdosi neznámý vyruší v práci. A pak… pak už v jejím životě nic nebude jako dřív.   

Specialistka je dílem americké spisovatelky Stephenie Meyer, u nás ji na podzim 2017 vydalo nakladatelství Egmont. Má 526 stran a je psaná v er formě. Na rozdíl od předchozích knih Meyerové je Specialistka román pro dospělé.
Nemohla jsem se ubránit dojmu, že by pro příběh bylo lepší, kdyby ho autorka psala v ich formě, neboť se všechny kapitoly zabývaly výhradně tím, co dělá hlavní hrdinka. Hlavně prvním sedmdesáti stránkám (které jsou téměř bez jediného dialogu) by to rozhodně prospělo. Myslím, že příběh by tak nabyl na síle. Co se týče způsobu, jakým se Daniel a Alex dali dohromady, tak… nepřišlo mi to moc uvěřitelné. To už mi přijde pravděpodobnější, že se se do vás zamiluje upír-vegetarián. Jasně, že se mu líbila už v tom metru, tomu celkem věřím, ale že ji chtěl i POTOM? Já vám nevím, mně se to nějak nezdá…
Zhruba uprostřed autorka na okamžik ztratila mou pozornost, ale naštěstí ji pak zase rychle získala zpátky (naštěstí pro ni). Ačkoliv ne na dlouho. A od toho okamžiku to byla jedna velká… jízda? Ne, nuda. Naprosto mě nezajímalo, co s hlavními hrdiny bude, a kdyby si tam pro ně došli Alexini bývalí zaměstnavatelé, nejspíš by mi to bylo taky jedno. Abych byla upřímná, původně jsem to nechtěla ani dočítat. Nakonec jsem si dala pauzu a po dvou jiných knihách se ke Specialistce vrátila, ale bohužel musím říct, že bych nepřišla vůbec o nic. Když už jsem se přiměla knihu otevřít, četla se celkem dobře, ale když jsem zrovna nečetla, nic mě k ní netáhlo zpátky.  
Pořád si nejsem jistá, co jsem to vlastně četla. Měl to být thriller, ale spíš mi z toho vychází… já vlastně ani nevím. Na akční romantiku to je akční příliš málo, navíc na příliš mnoho stránkách. To byl další problém. Pokud tam nějaké napětí bylo, tak jsem ho na těch pěti stech stranách nezachytila. A už jsem se několikrát přesvědčila o tom, že mohou existovat knihy zároveň dlouhé a napínavé.  
Až se mi nechce věřit, že tohle fakt napsala autorka Stmívání.

Hodnocení: 2📚

11 komentářů:

  1. Ojojoj :D Knihu mám, naštěstí jen ve čtečce, ale vůbec si nejsem jistá, že ji chci opravdu číst. Tvoje recenze se nese v podobném duchu, jako několik jiných - prostě nic moc zážitek ze čtení. To se mi pak asi nechce ztrácet čas nad 500 stánkami. Ale zase se mi líbí, že jsi upřímná :) díky tomu mám já šanci se podobnému zážitku vyhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych nebyla upřímná, tak by recenze poněkud ztrácely smysl :)

      Vymazat
    2. To každopádně, ale jsou i tací, u kterých moc pocit upřímnosti nemám. Naštěstí jich je málo :)

      Vymazat
  2. Ajaj, zítra chci Specialistku omrknout v knihkupectví, tak uvidím no :-D Já mám Meyerovou hrozně ráda, Hostitel je pecka a Stmívání jsem milovala jako cca dvanáctiletá a doteďka je to pro mě taková srdcovka, když je mi třeba zle nebo tak... No uvidím, ale jednou chci Specialistku určitě zkusit...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš :D Já právě taky, Hostitele jsem tedy ještě nečetla, ale doufám, že bude dobrý... nebo aspoň lepší než tohle.

      Vymazat
  3. Specialistku se nejspíš přečtu už jen proto, abych mohla posoudit, jak se Meyerová od Stmívání vyvinula. Hostitel se jí v rámci daného žánru skutečně povedl, ráda se k němu opakovaně vracím, tohle zní ještě o něco víc "dospělácky".
    Tvoje hodnocení mi dává najevo, že nemůžu čekat žádnou pecku, tak uvidím sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já samozřejmě přeju, ať se líbí :) Četla jsem jenom Twilight, a ve srovnání s ním mám dojem, že fantasy romance je to, čeho by se Meyerová měla držet.

      Vymazat
  4. dalsi zklamana? ja to asi fakt nikdy neprectu :-O

    OdpovědětVymazat
  5. Od tejto autorky som nečítala asi žiadnu knihu, začala som Hostiteľa a ten ma ani po nejakých dvesto stranách neoslnil a tak som knihu odložila. Zachytila som vydanie tejto jej novinky, ale popravde, až tak ma to nelákalo a aj z tejto recenzie vidím, že by to asi nebolo nič pre mňa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že ve výsledku bylo aspoň k něčemu dobré, že jsem se tím nakonec prokousala :D

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.