Knižní ležák(y) - úvod

Ahojahojahoj!

Na blogu Knižní louka jsem před pár dny narazila na projekt nazvaný Sklenice plná knih (TBR Jar). Je sice už starší, ale i tak jsem si řekla, že se do něj zkusím pustit. Kdo ví, třeba se ke mně připojíte a podaří se nám ho opět probudit k životu :)
Hlavní myšlenkou je napsat si na papírky názvy všech nepřečtených knih, které v knihovně máte, a když se nebudete moct rozhodnout, do čeho byste se pustili (tak jako třeba já teď), zalovíte ve sklenici a knihu si vylosujete. 


Vlastně ani nevím, proč jsem měla potřebu projekt přejmenovat po svém. Možná proto, že mi to znělo podobně jako Hlava plná knih. Možná... A možná se mi ten název prostě jenom nezamlouval. Takže jsem vymyslela vlastní. Lepší. :-P Proč tedy zrovna "Knižní ležák(y)". Knižní ležák v podstatě odkazuje na sklenici v původním názvu. Ale stejně tak to může být kniha, která nám doma prostě leží už dlouho. Klidně i několik let. Málokdo z nás může říct, že by měl doma jenom jeden (čest výjimkám). Proto to množné číslo v závorce. 

Určitě to znáte... máte doma plno knih, do nichž byste se jednou rádi pustili, ale přitom pořád nakupujete další... nebo čtete ty z knihovny, protože ty vaše přece počkají (takhle nějak mi to aspoň vysvětlovala kamarádka). Projekt Knižní ležák(y) je podle mě užitečný právě v tom směru, že vás takto donutí sáhnout i po knihách, které vám doma leží už několik let. Tak třeba já jsem v pátek dočetla Vidořád. A nejradši bych se okamžitě vrhla na další díl, samozřejmě. No a protože ho po ruce nemám, nastává otázka "Co budu číst teď? Nemám chuť na nic konkrétního... ale do něčeho se pustit chci." Vždycky, když taková situace nastala, několik (desítek) minut jsem stála před knihovnou a říkala si "tak, do čeho se teď pustím..." A právě pro takové okamžiky je tu podle mě sklenice plná knih. 

Jak to bude probíhat? 

Krok 1: Sáhnu do sklenice

Krok 2: Vytáhnu si papírek s názvem knihy


Krok 3: Vyhledám ji v knihovně



Napíšu krátký příspěvek o tom, kterou jsem si vybrala (nejspíš bude obsahovat foto + anotaci).

Když mi přibudou nové knihy, přihodím je do sklenice. 

Teď k tahání. Chápu to tak, že projekt má mít hlavně pomocnou funkci, takže se k němu (doufám) nebudu uchylovat pokaždé, když něco dočtu. Z toho však plyne, že ve sklenici tak budou zůstávat tituly, které přečtu bez vylosování. Proto když si takový vytáhnu, budu losovat znovu. Opakovaně budu tahat i v některých dalších případech. Například si vytáhnu Společenstvo prstenu, ale právě mi začalo zkouškové, takže na Tolkiena předpokládám nebudu mít čas ani chuť (Ano, hodlám číst i ve zkouškovém. Loni jsem nesměla a myslela jsem, že se z toho zblázním.) Vždy, když budu tahat opakovaně, napíšu důvod proč. Dále k sériím. Když padne los na knihu, která je součástí série, začnu buď od začátku, nebo tím dílem, který následuje po tom, kterým jsem skončila.
Snad se mi podařilo nějak srozumitelně vysvětlit, o co jde. 

Jdete do toho se mnou? :)   

22 komentářů:

  1. Skvělý nápad :-) Já bych se ale upsala k smrti, takže u mě to neklapne :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj!
    Krásný článek! Já už svoji sklenici mám nějakou dobu, ale musím se přiznat, že jsem ji poslední dobou dost zanedbávala... Nemám v ní doplněné nové knihy za poslední měsíce a nelosovala jsem z ní ještě mnohem déle! Díky tvému článku jsem dostala chuť to napravit, takže hurá do toho! ;) Děkuji!

    A pokud by tě moje sklenice a losování z ní zajímalo, najdeš ji zde... http://lavender-books.blogspot.cz/search/label/Sklenice%20pln%C3%A1%20knih

    Měj se krásně! Katniss

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář :)
      A za odkaz, určitě se podívám :)

      Vymazat
  3. Pěkný nápad, ale nechtělo by se mi stříhat a popisovat stovky lístečků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se rozhodla je psát ručně, ale určitě není problém, aby sis je napsala na počítači a vytiskla :)

      Vymazat
  4. Téda, no nečekala bych, že u nás ty články vůbec někdo čte... :D tak jsem ráda, že dokáží i inspirovat nebo poradit.. ač teda můj krásný název neprošel :) pro mě by ležák působil až moc pivně a alkoholicky, což není zrovna představa, kterou bych chtěla spojovat s knihami. Tak hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář! Já jsem ráda, že jsem projekt objevila :)

      Vymazat
  5. Tak to u mne nehrozí; čtu rychle a stačí mi weekend, abych přelouskal nepřečtené...

    OdpovědětVymazat
  6. Je to dobrý nápad, zauvažuju nad tím.

    OdpovědětVymazat
  7. To je dobry napad, ale asi bych se k tomu nedokopala... jinak obdivuju cteni pri zkouskovem. To ja proste nemohla. Nic bych se nenaucila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to může být dobrý i ve chvíli, kdy se nemůžeš rozhodnout :) Já si slibuju, že se tentokrát budu učit průběžně, abych si toho pak mohla v prosinci nacpat co nejvíc do předtermínů (teď ještě doufat, že budou vypsané) a měla přes Vánoce pokoj. Protože loni to bylo fakt šílený. Teď ještě přejít od slov k činům... Ale jo, vážně už musím začít. Doufám, že takhle to aspoň moje aktivita na blogu neodnese tak moc výrazně.

      Vymazat
    2. Stejne ses dobra pri studiu jeste takhle cist a psat blog...

      Vymazat
    3. Já bych o tobě v podstatě mohla říct to samé, ono starat se o Nelu a k tomu ještě psát dva blogy a natáčet taky musí být dost náročné...

      Vymazat
  8. Super napad - a hlavne me se nazev LEZAK libi prave i kvuli tomu pivu :-D Je ale hezke, ze nekdo vymysli takove projekty a nekdo je privede nasleduje. Kdyz se v zime budu nudit (haahaahaaa), tak si taky naplnim svuj sud (sklenice je asi na me mala :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mně ten původní název přišel takový nemastný neslaný, tak jsem přemýšlela, jak by se to dalo nazvat jinak :D
      I kdyby ses nenudila, určitě se přidej, Johanka ti může stříhat lístečky :D

      Vymazat
  9. Skvělý nápad! :)
    Nemám zase tolik nepřečtených knížek, ale i tak mam vždy dilema, co si mám přečíst.
    Určitě to vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice ne můj, ale díky :D I v tomhle směru to může být užitečné :)

      Vymazat
  10. Super nápad a pěkně nafocený postup! :) Rozhodně nad tím popřemýšlím a možná že to také zkusím! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.