Co skrývá lidská DNA? Možná lepší nevědět…

Williamu Sandbergovi se už delší dobu zdá, že jeho život nemá smysl. Proto se ho jednoho dne rozhodl ukončit. Kdyby záchranáři dorazili o něco později, asi by se mu to i povedlo. Jenže díky jeho bývalé ženě Christině to stihli včas. Vlastně spíš za pět minut dvanáct. William se poté ocitá v nemocnici, kde ho navštíví neznámý muž a tvrdí mu, že nutně (a hlavně rychle) potřebují jeho schopnosti (Sandberg je kryptolog, to znamená, že se zabývá šiframi. Tedy vlastně byl, teď je v důchodu.). Odmítá však prozradit, kdo jsou „oni“ nebo cokoli bližšího o tom, co po něm budou chtít. Sandberg odmítne a tím celou věc považuje za uzavřenou. Ne však tajemný neznámý. Ukáže se, že nepřišel sám. Než se William Sandberg vzpamatuje, návštěvník ho uspí perem a za pomoci svých kolegů dopraví do letadla. Soukromého letadla. Když se probere, jsou stále ve vzduchu. A pořád mu nechtějí nic říct. Na tom se nic nezmění ani po příletu na místo. Sandberg se jim snaží vysvětlit, že aby mohl úspěšně vyřešit úkol, který po něm chtějí, potřebuje mít k dispozici veškerý dostupný materiál. Marně. Později se mu toho sice podaří dosáhnout, ale to, co se dozví, otřese jeho pohledem na svět. Navíc teď lidstvo začal kosit neznámý virus a ve světě propuká panika. Dostane lidstvo ještě jednu šanci? Nebo to pro něj tentokrát bude definitivní konec?

Knihu Konec řetězce od švédského spisovatele Fredrika T. Olssona u nás v roce 2016 vydalo nakladatelství Kniha ZLIN. Má 578 stran a rovnou i připojím, že pěknou obálku. A součástí je i látková záložka, takže pokud jste chroničtí ztráceči záložek, o tuhle se nemusíte bát. Původně mě však kniha moc nelákala, což se ovšem v jistém okamžiku zásadně změnilo. Název mi celkem nic neříkal a DNA na obalu ve mně vyvolávala dojem, že půjde o nějakou biologii nebo tak. Pak jsem si ovšem na blogu Aires’s world of books přečetla recenzi na tuhle knihu a nabyla jsem dojmu, že by mě mohla docela zajímat. No a když pak nakladatelství Kniha ZLIN pořádalo na svých stránkách soutěž o knihy (byl výběr ze tří možností), rozhodla jsem se zkusit štěstí a vybrala si, že chci vyhrát Konec řetězce. Asi si dokážete představit moje překvapení, když se mi pak ozvali z nakladatelství, že jsem mezi vylosovanými. Ale teď už vás jistě zajímá, co na ni říkám. Kniha se mi četla celkem dobře, krátké kapitoly zvyšovaly čtivost. Zajímavé to však začalo být až od str. 100 a dál, do té doby žádná sláva. Takže pokud jste na začátku a říkáte si, že vás to moc nebaví, zkuste vydržet. Asi největším zklamáním pro mě bylo zjištění, že v knize není ani trocha historie. Když byla jednou z hlavních postav sumeroložka, tak jsem tak nějak logicky čekala, že tam budou i nějaké (alespoň základní) informace o sumerské civilizaci. Ani ťuk. Za mě tedy velké mínus. Konec řetězce je na přebalu přirovnáván k Brownově Šifře mistra Leonarda. Přiznávám, že to nemohu posoudit, protože jsem Šifru ještě nečetla (jenom Anděle a démony). Moc mi to však nesedí, protože Brown ve svých knihách pracuje s historickými tématy a konspiracemi a tady moc nebylo ani jednoho. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, vidím tam konspiraci jenom jednu. Takže pokud vás Konec řetězce láká po téhle stránce, asi vás zklamu. Zmiňuji to proto, že další kniha, kterou tu mám a do níž se následně pustím, je k ní přirovnávána taky. Tou knihou není žádná jiná než Případ Pegasus od Grega Loomise (Mystery Press). Tak jsem zvědavá. :-) A taky trochu doufám, že si na ní spravím chuť. Od strany sto to pak sice už bylo celkem zajímavé, nicméně ani pak mě příběh nevtáhl a po celou dobu čtení jsem měla dojem odstupu. Rozhodla jsem se, že vám knihu nebudu doporučovat, ale odrazovat vás od ní taky nebudu. Abyste mi rozuměli: kniha není špatná, jenom mi prostě nesedla a nesplnila má očekávání.

Mé hodnocení: 

Co vy a Konec řetězce? Četli jste? Plánujete?




2 komentáře:

  1. To je škoda. Informace z historie by mi tam hodně chyběly. Když slyším šifry, tak si hned představím honbu za něčím z minulosti :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mrzí. To máme dost podobně =D V recenzi zmíněný Případ Pegasus je v tomhle směru mnohem lepší :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.