Já, knižní blogger TAG

Ahoj! Jsem tu s dalším TAGem! :-) Našla jsem ho na blogu Kávové knihy a tentokrát je zaměřený na knižní bloggery, nebo spíš na psaní recenzí. Takže se do toho pustíme!

Kolik recenzí měsíčně vydáš? 
Čtyři, většinou. 

Píšeš recenzi hned po dočtení knihy nebo ji necháváš uležet?
Jak kdy, záleží na tom, kdy knihu dočtu. Když se tak stane v průběhu dne, tak se většinou hned pustím do sepisování, abych ze sebe všechny dojmy dostala ještě začerstva. Ale častější případ je, že knížku dočtu třeba v jednu ráno a sepsání musí počkat (a pak mi to jde trochu ztuha). Nedávno jsem začala dělat takovou věc, že když jsem mimo domov a nemám u sebe počítač, začnu recenzi sepisovat ručně a později ji přepíšu do Wordu a dokončím. Takhle jsem pro vás třeba sepisovala své dojmy z Jiskry v popelu při cestě na Svět knihy =D 

Máš nějakou přípravu, než se vrhneš do psaní?

Přípravu v podstatě nemám. Někdy si sice dělám bokem poznámky, ale jen někdy.

Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?

Vlastní název. Možná jste si toho všimli (a možná taky ne), ale svým recenzím vymýšlím názvy. Baví mě to :-) Jinak své recenze vždy dělím na dvě části: „o čem to je“ a „co si o tom myslím“. Snažím se, aby byly zhruba stejně dlouhé (ale většinou je ta dějová stejně delší =D).

Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
Různě. Někdy ji zvládnu sepsat za odpoledne, jindy se s ní mořím třeba tři dny…Recenze dávám na blog hned jak je napíšu, abyste si je mohli přečíst co nejdřív :-)

Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?

Kladné. Je to hlavně z toho důvodu, že za těch pár let co čtu (někdy od šestnácti) už docela dobře znám svůj čtenářský vkus a držím se osvědčených žánrů. Do neznámých literárních vod se pouštím jen výjimečně. Já vím, možná je to škoda… ale knih je tolik a času tak málo.

Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
Můj první pokus o recenzi (protože jinak se to nazvat nedá =D) byl na knihu Vykladačka smrti od Ariany Franklin. Zároveň to byl i úplně první příspěvek na blogu. Určitě si ji přečtěte :-) (knihu, ne recenzi =D)

Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)

Rozhodně tu na knihu Kleopatra od Haggarda. Proč? Před pár dny jsem na blogu Svět mezi řádky narazila na článek o tom, že nakladatelství Omega neposílá recenzentům vyhrané knihy. Postupně se v komentářích došlo až na chyby v nich a já napsala, že s nimi nemám moc dobrou zkušenost. Jak se následně ukázalo, nejsem jediná. Proto si myslím a považuji za důležité, aby se o tom co nejvíc mluvilo a psalo. A varovalo. Ano, jejich knihy jsou levné. Ale taky tomu odpovídá úroveň zpracování. Podle mě bychom však od knih alespoň nějakou kvalitu očekávat měli. Ba přímo požadovat.  

A teď nějakou, kterou byste si měli přečíst proto, že je na prostě a jednoduše úžasnou knihu… :-) A tou je podle mě třeba Kostičas. Ale protože na něj recenzi nemám (o prázdninách plánuji po znovupřečtení napravit, protože tak úžasná kniha si ji rozhodně zaslouží ;-)), přečtěte si třeba tu na Naslouchače :-) 


Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
Odvážně si troufnu tvrdit, že ne. Neříkám, že jsou všechny dokonalé, to ani zdaleka. Ale kdybych se za některou svou recenzi styděla, tak ji na blogu vůbec nezveřejním.

Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
Nejsem si jistá, zda jsem se svým blogováním natolik daleko, abych mohla rozdávat moudra =D Nicméně se pokusím: pište podle sebe. Nesnažte se napodobovat ostatní a hlavně pište bez chyb. A bez spoilerů.

A jestli tenhle TAG zpracujete taky, nezapomeňte mi pak dát odkaz, ať se můžu podívat :-)

PS: Nevím proč, ale nedaří se mi odstranit ty mezery mezi otázkami a odpověďmi... tak se omlouvám, že to nevypadá tak, jak bych chtěla.

4 komentáře:

  1. Tenhle tag je perfektní, vídám ho čím dál častěji a strašně mě baví. To okamžité sepisování máme společné, také to upřednostňuji. Sama chystám podobný článek, sice ne ve formě tagu, ale na dost podobné téma :) Je zajímavé takto poznat autory jednotlivých blogů, moc mě to baví :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc děkuji, že ses zapojila! :)Myslím, že tvoje první recenze je pěkná :)
    Souhlasím, že v knhách od Omegy jsou často chyby :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.