Všemi dary obdarovaná

Zpátky na Jarním dvoře. Život zabíhá do starých kolejí, a přece je vše nevratně jinak... Feyre se vzpamatovává z děsivých zážitků, které si odnesla z pobytu v Kraji pod Horou. V noci se budí hrůzou a vždy jí několik okamžiků trvá, než si uvědomí, že je volná… že jsou všichni volní. To, co pro záchranu musela udělat, jí však zůstane navždy před očima. Při každém pohledu na rudou barvu cítí na svých rukách krev těch dvou víl, které musela zabít, aby zbytek Prythianu osvobodila od tíživé kletby. A přitom si zvyká na skutečnost, že se sama stala vílou. Na jejím oživení se podílelo všech sedm vladařů, od každého z nich získala střípek jeho moci. Přestala malovat, ačkoli předtím jí to vždy přinášelo radost. Poslední měsíce nežije, jen přežívá... Radostné myšlenky jí přináší jen blížící se svatba. Ale když den D nadejde, Feyre přepadne nejistota. Je život ve zlaté kleci opravdu to, co chce? Už už se chystá říct své pochyby nahlas, když v tom sál zahalí temnota… Rhysand si nemohl vybrat lepší okamžik, kdy začít požadovat plnění jejich dohody.

Dvůr mlhy a hněvu (Dvůr hněvu a mlhy? Je tu ještě někdo, komu se to plete? 😂) je dílem americké spisovatelky Sarah J. Maas a česky vyšel v roce 2017 díky nakladatelství CooBoo. Má 657 stran. Což je hodně. Anebo taky málo. V tomto případě spíš málo… Přečetla jsem ho za tři dny. A když jsem si teď při psaní recenze chtěla ověřit jednu informaci, normálně jsem si začala číst. 😃 Kapitoly jsou relativně krátké, styl psaní čtivý.  Jinými slovy: je to jedna z těch knih, které přečtete, ani nevíte jak. Na rozdíl od prvního dílu se ve druhém pořád něco děje, od začátku do konce. Konec… řeknu vám, nestačila jsem zírat, opravdu mě Maasová překvapila. Já. Potřebuju. Třetí. Díl. Fakt nutně... Zatímco ve Dvoru trnů a růží na mě Feyre působila neutrálně, ve Dvoru mlhy a hněvu (ha! mám to správně) jsem ji už měla docela ráda. Oceňuji, že se zážitky, které si odnesla zpod Hory, se Feyre vyrovnávala a vzpamatovávala jen pomalu a ztěžka. Skrze noční můry tak působila mnohem reálněji.
 
Jinak... mám dojem, že Maasová četla Kostičas. A že se jí líbil (zcela chápu, mně taky). A to natolik, že se rozhodla si pár detailů vypůjčit. Třeba schopnost nabourat se někomu do mysli. Takto někoho zabít, nebo z něj učinit trosku. Stavět kolem mysli obranné valy. Nebo vytvořit mezi dvěma postavami spojení, co ani trochu nepřipomíná zlatou šňůru, že jo. Nahlížet jiné postavě do myšlenek, ač si to nepřeje… Nebo pojmenovat komornou Nuala (Nuala je laň, jejíž mysli se Paige zkoušela zmocnit). Kdyby si Sarah nevybrala zrovna tohle jméno, možná se nad těmi dalšími detaily ani nepozastavím. Ale takhle jsem se na ně začala soustředit a ony se začaly objevovat… a už to pak bylo těžké v hlavě „vypnout“. Vlastně mi Kostičas připomínala už jedna scéna z konce Dvora trnů a růží, ale pak se vyvinula trochu jinak, tak jsem to přešla. Ale rozhodně jsem si tím zážitek z Dvoru nenechala nějak zkazit, to vůbec ne.   

Ve Dvoru mlhy a hněvu bylo víc všeho. Víc děje, víc akce, víc romantiky, víc Rhyse… Jeho a Feyřiny dialogy mě ohromně bavily, a i když Dvůr rozhodně není humorná kniha, kolikrát jsem se u nich zasmála. Doufám, že třetí díl u nás vyjde co nejdřív, anebo aspoň (pravděpodobněji) že to rychle uteče. Tichá závist všem, kteří do něj půjdou v angličtině… a pro mě motivace, že už bych v ní fakt mohla začít číst. Pokud víte o nějakých pěkných (= jednoduchých) YA, napište do komentářů. Budu se těšit na vaše tipy. 🙂      

Mé hodnocení: 5📚👍

Zaujala vás kniha? 

20 komentářů:

  1. Moc povedená recenze, já jsem zatím četla jen první díl a líbil se mi moc. Na druhý díl se rozhodně chystám, a když vidím jak hodnotíš, už se ho nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) přemejšlím že se do série taky pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné, už se také nemohu dočkat až se do ní pustím a ten název obracím přesně jako ty, nevím prostě mi to nějak lépe sedí obráceně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, máš se na co těšit :) Jsem zvědavá, co na knihu řekneš.

      Vymazat
  4. Taková ta "duševní komunikace" a ty ostatní věci okolo je celkem častý jev, ale zrovna tady nemohu soudit, protože Kostičas jsem nečetla :) Já vím, chyba! Už ho mám taky v plánu. Hodně se mi líbilo, jak bylo toto zpracované v Eragonovi. Řekla bych, že po stránce kouzel a magie to byla jedna z nejlépe vymyšlených knih. Každopádně mít takovou schopnost bych taky chtěla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, taková schopnost by nebyla k zahození :) Jinak se přiznám, že jsem zatím moc dalších knih s duševní komunikací nečetla, takže je to možné. :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze! První díl jsem přečetla a jako...ne že bych z něj byla zklamaná, to určitě ne, ale něco mi v něm zkrátka chybělo. Dvojku plánuju. Určitě, už kvůli Rhysovi a teď, když jsi o něm i psala, že ho bude v knize víc, mám chuť si dvojku přečíst teď hned. Ale děsí mě, že překlad trojky vyjde bůh ví kdy... A když jsi sama natěšená na třetí díl, budu na tom pravděpodobně stejně :D... :D No, už jsem se taky dívala, že bych si koupila třetí díl v originále :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Někde jsem zaznamenala, že trojka by mohla vyjít snad po Novém roce. Já si nejsem jistá, zda bych to v angličtině zvládla, ale... nějak se začít musí, takže... uvidíme :)

      Vymazat
    2. Vážně? No, aby pak její vydání neposunuli... Já se také bojím, že to v aj nezvládnu, ale pokud Dvůr končí tak, jak říkáš... Čekat do Nového roku rozhodně nevydržím :D

      Vymazat
    3. Vážně. Tak tohle riziko je tu vždycky, že jo. Já si počkám, začínat čtení v angličtině Maasovou mi bylo silně nedoporučeno... takže budu muset vydržet :)

      Vymazat
  6. Nejsem si jistá, že se MAasová nechala inspirovat Kostičasem, protože tento je v je v literatuře typický, viz už třeba takový Eragon, tam je to na komunikaci se Safirou založené :) .. A ano, v případě této knihy je třech 600 stran prostě málo, doufám, že mi BD co nejdříve odešle trojku, protože jinak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem říkala výše, zatím jsem se s tím jinde moc nesetkala, takže je to možné :) Mně šlo spíš o použití jména Nuala, které mi sem moc nezapadalo, protože ho znám v jiné souvislosti.
      Trojka vychází příští týden, ne? :) Já si nejsem jistá, zda bych to v angličtině zvládla (mám úroveň A2), ale... nějak se začít musí, takže... uvidíme :)

      Vymazat
    2. Já se v těch úrovních takhle moc nevyznám, ale je pravda, že někde člověk začít prostě musí, i když si nejsem jistá, že je Maasová to pravé pro začátek :) .. já jsem začínala s Železnou vílou a bylo to dost o nervy, než jsem si alespoň trochu rozšířila slovní zásobu :)

      Vymazat
    3. Maasovou tedy nechám na později. Můžeš mi zkusit něco doporučit? :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze. První díl mám a druhý mi přijde zítra nebo pozítří, takže se také moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  8. Výborná recenze :) Teď jsem na knihu opravdu natěšená :) První díl byl vynikající, právě se chystám na re-reading :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Rozhodně máš na co :) Zrovna čtu druhý díl... už zase :)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.