Důkaz o posmrtném životě? Tahle kniha

Po tragické smrti bratra se pro Stephana Allixe smrt stává nedílnou součástí života. Rozhodne se proto společně se svým otcem, že po jeho (otcově) smrti vyzkouší takový malý experiment: tajně umístí do rakve čtyři předměty, které mu byly za života drahé. Poté absolvuje sezení u šesti vybraných médií, která probíhají vždy podle stejného scénáře: Allix ukáže otcovu fotografii a řekne, že se s tímto člověkem chce spojit. Nic dalšího. Neříká, kdo zemřelý je, ani v jakém jsou konkrétním vztahu. Na otázky odpovídá vždy pouze ano/ne, nepřidává žádné doplňující poznámky (pro nás čtenáře ano). Má to jeden prostý důvod: pokud dotyčné médium opravdu komunikuje s mrtvými, všechny potřebné informace se dozví od jeho otce. Stephane Allix tak zároveň dává návod, jak rozlišit ty, kteří skutečně vidí druhý břeh od obyčejných podvodníků.

Knihu Důkaz o posmrtném životě? Experiment vydalo v nedávné době nakladatelství Jota a má 224 stran. A nádhernou obálku. Škoda, že takhle z fotky to nejde moc vidět (hlavně zlaté písmo působí v digitální podobě dojmem žluté). Skládá se ze šesti částí a každá návštěva u média probíhá trochu jinak, protože se u každého liší způsob přijímání informací. Autor často odkazuje na své starší práce nebo další knihy týkající se tématu od jiných autorů, a to formou poznámek pod čarou. Při čtení to odvádělo mou pozornost, myslela jsem vždy, že pod čarou čeká vysvětlivka. Navíc žádná z prací není dostupná v češtině. Proto by se podle mě nic nestalo, kdyby byl seznam odkazů uveden až na konci knihy. Ač nejde o beletrii, autorův styl psaní je velice čtivý. Taky se dá říct, že kniha byla napínavá. Jak experiment postupuje, zajímá vás víc a víc, zda se autorovi podaří získat zpět informaci, které čtyři předměty do rakve vložil. Jediné, co vás možná zarazí, je forma přímé řeči. Není v uvozovkách, jak jsme zvyklí, ale v odrážkách. Knihu jsem si vybrala proto, že mě možnost posmrtného života zajímá a fascinuje (stejně jako možnost životů minulých) a musím říct, že jsem vybrala dobře. Knihu bych s klidem doporučila i skeptikovi, protože to, co Stephane Allix popisuje, se dle mého moc vyvrátit nedá.   
Mé hodnocení: 5📚👍

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí knížky k recenzi. 🙂 Můžete ji koupit třeba tady.


Zaujala vás kniha? Jak se k této tématice stavíte vy?

16 komentářů:

  1. O knize jsem ještě neslyšela, ale vypadá hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na posmrtný život věřím. Nad knihou jsem přemýšlela, ale zároveň jsem z ní měla obavy. Možná po ní časem kouknu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem o ní uvažovala, ale nakonec jsem si říkala, že to nejspíš nebude nic pro mě :) Před pár dny jsem totiž dočetla Oneiros a s tímhle už by toho bylo na mě asi moc. Podařilo se některému médiu odpovědět?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podařilo, a zároveň nepodařilo. Dokázali ty předměty popsat, ale protože při stavu, v němž s mrtvými komunikují a zároveň předávají informace pozůstalým, fungují opačné poloviny mozku, takže vzniká jakýsi filtr, přes který některá slova neprojdou. Nedokázali tedy říct: "Vložil jsi do rakve štětec, buzolu, knihu Tatarská poušť a obálku se vzkazem." Ale dokázali jedno po druhém popsat, jak vypadají.
      Snad z toho jde něco pochopit :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Kniha mě celkem zaujala, má zajímavé téma a občas mi přečíst si něco jiného než beletrii nevadí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Dej vědět, co na ni říkáš, pokud po ní sáhneš :)

      Vymazat
  5. No vypadá to fakt zajímavě... to téma je fascinující... Hezká recenze a obálka vypadá fakt skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle není nic pro mě, ale recenze je povedená! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku bych normálně asi obešla, protože na první pohled by mě nezaujala, abych musela pátrat dál. Ale vypadá hodně zajímavě, ráda se po ní někdy podívám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zaujalo! A kápne na nějaké pracé médium?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.