Dívka s nenávistí v srdci představuje jedinou naději pro říši víl

Ten den se Feyre změnil život. Přitom začal jako každý jiný…  Docházelo jim jídlo, a tak se vydala na lov. Kdyby nelovila, nejspíš by brzy pomřeli hlady. Slib, který dala umírající matce, má od toho osudného dne neustále na paměti. Že se postará o svou rodinu. Otec a sestry na ní byli závislí, ovšem nedá se říct, že by zrovna kypěli vděkem. Teple se oblékla, vzala luk a vyrazila do zimy, dokud je ještě světlo. Tentokrát zašla mnohem hlouběji do lesa než jindy. Možná až příliš hluboko… Pár dní od vesnice leží hranice s Prythianem, říší nesmrtelných víl. Ale vypadá to, že se vyplatilo: pár metrů před ní stojí laň a o Feyřině smrtící přítomnosti nic netuší. 

Feyre pro změnu netuší o smrtící přítomnosti velkého vlka, který má v tuhle chvíli stejný cíl jako ona. Zjistí ji až ve chvíli, kdy vlk laň skolí. Feyre se moc nerozmýšlí a vystřelí po něm… a zabije ho. Ten okamžik se k ní později bude vracet ve snech. To však zatím netuší. Má teď jinou starost: co s mrtvým vlkem. Nejradši by ho vzala s sebou, ale není v jejích silách odtáhnout obě zvířata. Proto nakonec vlka stáhne z kůže a zabalí do ní laň, aby se jí lépe táhla. Domů stejně dojde za tmy. Druhý den se vypraví kůži prodat do vsi a přesně jak tušila, získala za ni hodně peněz. Ty ovšem při lačném pohledu jejích sester na měšec nevydrží dlouho. Nezdálo se, že by se tento večer měl odvíjet jinak než kterýkoliv další. Ovšem jen do toho okamžiku, než dveře chatrče rozrazila nevítaná návštěva. Hodně naštvaná nevítaná návštěva. Netvor vypadal opravdu rozzuřeně. Přišel ztrestat toho, kdo zabil jeho přítele. Feyre dostane na výběr: buď s ním navždy odejde do jeho říše a nikdy se nevrátí, nebo ji na místě zabije. Feyre se zrovna nechce umírat­ si vybere první možnost. Po příchodu do Prythianu se velice brzy začne ukazovat, že všechno není takové, jak se na první pohled zdá…

Dvůr trnů a růží je dílem americké spisovatelky Sarah J. Maas a česky vyšel v roce 2016 díky nakladatelství CooBoo. Má 433 stran. Kapitoly jsou relativně krátké, styl psaní čtivý… Jinými slovy: je to jedna z těch knih, které přečtete, ani nevíte jak. A tak vám možná ani nepřijde, že dvě třetiny knihy se celkem nic moc neděje. Feyre jenom maluje, chodí na procházky, maluje, chodí na procházky a když se z nich vrátí, tak zase maluje… a postupně si zvyká na život na Jarním dvoře (a zamilovává se do jeho vladaře). Ale nebojte, v poslední třetině vám to bude vynahrazeno měrou vrchovatou. Feyre na mě jako hrdinka působila spíše neutrálně. Nemůžu říct, že bych si ji nějak zvlášť oblíbila, ale taky musím nechat, že mi nelezla na nervy. A to je vždycky plus… Inspirace Kráskou a zvířetem je opravdu jen lehká, vůbec nijak neruší. Abych pravdu řekla, s vílami jsem se v nějakém příběhu setkala zcela poprvé. A věřte mi, tyhle víly nechcete potkat (tedy až na jisté výjimky začínající na „R“, ale to trochu odbíhám…). Z Dvora trnů a růží jsem měla pocity lehce rozpačité, ale musím uznat, že autorce se nedá upřít fantazie a má vše velice dobře promyšleno. Šlo o mé první setkání s autorkou a beru ho spíš jako takové opatrné oťukání. Příště už budu vědět, co můžu od Sarah čekat… Měla jsem trochu štěstí, že v době, kdy jsem Dvůr trnů a růží četla, jsem už měla na cestě druhý díl. Protože jinak bych s jeho pořízením asi nějak zvlášť nespěchala. A to by byla škoda. Z toho plyne poučení pro Skleněný trůn: než se do něj pustím, seženu si zbytek série, protože často narážím na to, že první díly má Sarah vždycky nejslabší. Ale ty další… ty další budou stát za to. 
Počkejte si na recenzi Dvoru mlhy a hněvu… a nebo si ho rovnou přečtěte.

Pokud váháte, zda do knihy jít, rozhodně říkám ano! 

Mé hodnocení: 3📚

Četli jste Dvůr trnů a růží? (nejsem poslední, že ne 😃)

   


10 komentářů:

  1. Dvůr trnů a růží jsem četla asi před půl rokem a byla jsem z něj příjemně překvapená a nadšená.... ale můžu říct že z druhého dílu který jsem nedávno dočetla jsem byla absolutně šílená takže se určitě máte na co těšit :D (vaše vyjímka začínající na "R" jak jsem asi správně pochopila vás absolutně unese) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Já už mám dvojku v tuhle chvíli přečtenou, takže můžu jen litovat, že nebyla delší :)

      Vymazat
  2. Ano, výjimku začínající na R, bych opravdu potkat chtěla :) moc hezky napsané. Druhý díl se mi zdál opravdu výrazně lepší než první, ale čekání na třetí bude nekonečné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mně taky přišel Dvůr 2 lepší, jsem zvědavá, co přinese trojka. Hrozně moc zvědavá...

      Vymazat
  3. Nejseš poslední Leni :) Mám ho doma už dlouho, ale teď jsem si objednala i druhý díl, takže si je pak chci přečíst oba naráz :) Jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :) Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :D Moudré rozhodnutí, já věřím, že bude. A děkuji :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla loni v létě, bylo to moje první setkání s autorkou a byla jsem nadšená :) Rozhodně nutně potřebuji pokračování:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já zatím nemůžu říct, že by se Sarah stala mou oblíbenou autorkou, ale rozhodně na ni aspiruje :)

      Vymazat
  5. Jsem ráda, že se ti kniha líbila, je pravda, že se dvě třetiny knihy nic neděje, a najednou bác. Feyre byla neslaná nemastná, ale záměrně, protože autorka přece potřebuje prostor pro vývoj, který ji dostatečně poskytla právě v druhém díle, který je opravdu mnohem lepší než ten první, více se zaměřuje na vztah, vývoj hrdinů, rozvoj světa, možná trochu na úkor zápletky. Ale stojí to za to, já už mám předobjednanou trojku a strašně se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, stojí to za to :) Já bych si na trojku zatím netroufla, počkám si na překlad. Ale těším se na recenzi :)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.