Mé knižní série 3

Po dlouhé době vás vítám u dalšího dílu Knižních sérií! ☺
Pro dnešek jsem vybrala Stopařova průvodce Galaxií. Já se přiznám, že jsem zatím četla pouze první díl, na další se zatím nedostalo. Ale viděla jsem film (ještě před knížkou) a mně osobně se líbil. 
Anotace jsou převzaty ze stránek Arga.



Stopařův průvodce Galaxií
První část "pětidílné stopařské trilogie", kterou autor původně koncipoval jako rozhlasovou hru pro stanici BBC. Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy.


Restaurant na konci vesmíru
Druhá část slavné trilogie v pěti dílech. V Restaurantu na konci vesmíru všichni čtyři protagonisté dostanou hlad, a tak se vydají na cestu časem do nejluxusnější restaurace, jaká kdy existovala či bude existovat, přičemž se opět něco přiučíme o historii a místopisu naší Galaxie, a také o gramatice pro cestovatele v čase.


Život, vesmír a vůbec
Třetí část pětidílné trilogie. Po mnoha letech se opět setkáváme s Arthurem Dentem, a zanedlouho potom i s ostatními postavami, které jsme opustili v situacích tak či onak nezáviděníhodných. Zákony života, vesmíru a vůbec se surově postrkují Galaxií, tentokrát pro nic menšího, než je záchrana samotného vesmíru. Ano, je znovu čas sbalit ručník, porozhlédnout se po bezpečné skrýši, kam by člověk mohl odložit pud sebezáchovy, a vyrazit. Po tisíciletích ožívá nebezpečí, že poměrně mírumilovný národ se záviděníhodným citem pro melodii podlehne svému děsu z jiných vesmírných ras a na druhý pokus se s nimi vypořádá jednou provždy. V situacích, kdy i zdánlivě nekonečné večírky končí soumrakem bohů, se zdá, že naši hrdinové měli sotva kdy podstatnější důvody opakovaně si připomínat ono nevyčerpatelně povzbudivé Nepropadejte panice!



Sbohem, a díky za ryby
Čtvrtá část bravurní parodie na sci-fi, která je dnes již klasickým dílem. Ve vesmíru se může stát cokoliv a tak i odstrkovaný tvor, jako je Pozemšťan Arthur Dent, může slavit svou hvěznou hodinu. Čtvrtá část stopařského cyklu je věnovaná z velké části jemu a jeho milostnému románku.

Moc mě nenapadlo, co vymyslet na Převážně neškodnou...
Převážně neškodná
Pátá a závěrečná část slavné trilogie, v níž Arthur Dent hledá tichou, nenápadnou planetu, kde by mohl v klidu strávit zbytek života. Jeho přání se splní - dostane se na poklidnou, mírumilovnou planetu, kde život plyne bez větších vzruchů a problémů. Její sympatičtí obyvatelé žijí na technické úrovni odpovídající zhruba pozemskému osmnáctému století, a tak se Arthur horlivě snaží přijít na to, které výdobytky své rodné civilizace by mohl novým spoluobčanům zprostředkovat. Odpověď je překvapivě jednoduchá. Idylický poklid však naruší mimořádná událost: ztroskotání kosmické lodi.

Ahoj u další série! 

Četli jste knížky nebo viděli film? ☺

4 komentáře:

  1. Této sérii jsem na kloub ještě nepřišla, ale doufám, že sem i to podaří co nejdříve napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem ji měla v ruce, tak jsem si taky říkala, že bych mohla pokračovat :)

      Vymazat
  2. Já jsem tuto sérii ještě nečetla, ale už jsem ji kolikrát měla v ruce... Možná se v příštím roce přeci jen začtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě začti, první díl se mi dost líbil (vlastně nechápu, proč jsem pak nepokračovala) :)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.