Mé knižní série 2

Ahoj, vítám vás u nového dílu Mých knižních sérií! 
První článek se tu objevil touhle dobou před měsícem, takže pokud souhlasíte, další bude zase za měsíc. Pro dnešek jsem vybrala sérii historických detektivek ze středověké Anglie o Adélii Aguilarové (nikdy nevím, jak se to její příjmení píše =D), vykladačce smrti. Autorkou knížek je Diana Norman, ale napsala je pod pseudonymem Ariana Franklin. Asi aby se nám to moc nemotalo. 

 

Rozhodla jsem se, že u tohoto článku i v budoucnosti budu používat anotace, protože se tu budou objevovat i knihy, které jsem četla před několika lety. A nebo zatím na svůj čas čekají. Anotace jsou převzaty ze stránek nakladatelství Jota.

1. Vykladačka smrti
2. Labyrintem smrti
3. Relikvie mrtvých
4. Vrahova modlitba


Vykladačka smrti
Detektivní thriller ze středověké Cambridge. 

Anglické město Cambridge, 12. stol., 4 zavražděné děti. Katoličtí měšťané obviňují své židovské spoluobčany a bouří se, avšak král Jindřich II. nad Židy vyhlašuje svou ochranu. Nečiní to z přátelství k nim - takový pojem je mu v podstatě cizí vůči komukoli - ale věří v zákon a pořádek a především se neobejde bez příjmů, které plynou do královské pokladny z daní židovských obchodníků. V naději, že vědecky podložené vyšetřování odhalí pravého pachatele, posílá Jindřich zprávu svému bratranci, králi sicilskému, mezi jehož poddanými jsou i nejlepší lékaři tehdejší Evropy, s prosbou, aby do Anglie poslal svého nejlepšího „vykladače smrti“, což je nejranější forma povolání zvaného v současnosti soudní lékař. Je vybrán mladý, leč geniální student z univerzity v Salernu, vynikající expert v oboru anatomie a v detektivní práci patologa. Nosí však jméno Adélie - k anglickému králi se vydává „vykladačka smrti“.

V zaostalé zemi plné předsudků a pověr, jakou Anglie té doby je, hrozí Adélii nebezpečí na každičkém kroku. Když zkoumá oběti a pátrá po posledních událostech v jejich přervaném životě, musí přitom skrývat svou totožnost, aby se vyhnula obvinění z čarodějnictví. V tom jí pomáhá jeden z královských výběrčích daní, sir Rowley Picot, jenž má sám na vyšetřování osobní zájem. Jako bývalý účastník křižáckých výprav může být rytíř Rowley jak užitečným přítelem, tak i oním hledaným démonem. Stále intenzivnější pátrání vodí Adélii po temných cambridgeských uličkách podél řeky i za zavřené dveře kostelů i klášterů. Ale vrah se chystá k dalšímu činu…

Recenze na Vykladačku smrti je úplně prvním článkem na blogu. A současně první recenzí, co jsem kdy napsala. :) (to bylo ještě o dva roky dřív)


Labyrintem smrti

Lékařka Adélie řeší vraždu královy milenky.

Vykladačka smrti se stala bestselerem, a tak neudivuje, že se na pultech knihkupectví objevuje další detektivní příběh s hlavní hrdinkou Adélií. Dokázala rozřešit hrůzný případ vraždění dětí, a tak jí král Jindřich II. zabránil vrátit se zpět na Sicílii, neboť si chce ponechat mimořádně schopnou vyšetřovatelku ve svých službách. A tak Adélie znovu dostává příležitost prokázat svůj neobyčejný talent. Je totiž otrávena králova milenka Rosamunda. Hlavní podezření padá na královnu, Eleonoru Akvitánskou. Adélie je povolána biskupem Rowleym, aby se pokusila prokázat královninu nevinu. Ještě nikdy se neocitla ve větším ohrožení. Vrah se pohybuje na svobodě a královna má za sebou celou armádu příznivců, kteří jsou odhodláni bojovat proti Jindřichovi. Ledový zimní vítr a kruté mrazy Adélii pátrání nijak neulehčují. Musí se prodrat nejen složitým labyrintem obklopujícím Rosamundinu věž, ale také rozluštit záhadu mrtvé a zmrzlé ženy, která se nachází uvnitř...

Na druhý díl jsem rovněž sepsala svůj názor...


Relikvie mrtvých 
Lékařka Adélie hledá důkazy o smrti krále Artuše.                                                       Píše se dvanácté století a mnichové v anglickém Glastonbury najdou po mohutném požáru v klášteře dvě lidské kostry, o nichž nikdo neměl ani tušení. Jedna je vysoká, mohutná, jako by patřila nějakému válečníkovi, druhá malá a drobná. Existuje domněnka, že právě Glastonbury je oním bájným Avalonem z dávných dob. Mohlo by se tedy jednat ostatky krále Artuše a Guinevere? Když se o objevu doslechne král Jindřich II., požaduje důkazy o Artušově smrti. Nepotřebuje totiž, aby jeho vzpurní velšští poddaní začali věřit a doufat, že jejich jediný pravý a budoucí král se jednoho dne vrátí, aby je znovu mohl vést k vítězné bitvě za svobodu. A tak král Jindřich opět povolává Adélii, aby se pustila do prozkoumání podezřelých koster. Jenomže někdo si nepřeje, aby byly kosterní pozůstatky identifikovány a je připraven kvůli tomu i zabíjet... Román Relikvie mrtvých je volným pokračováním úspěšných příběhů „vykladačky smrti“ Adélie Aguilarové, lékařky a patoložky ze salernské univerzity medicíny. Na pozadí barvitě vylíčeného života středověké Anglie se odehrává napínavý až detektivní thriller, v němž láska, logika i rodící se věda zápasí s pověrami a barbarstvím tehdejší doby.

Na třetí taky.

Vrahova modlitba                                                                                                           Lékařka Adélie čelí kruté pomstě.                                                                      Lékařka Adélie se ve čtvrtém pokračování historické kriminální série stává ochránkyní mladé princezny. Píše se rok 1176 a král Jindřich II. posílá svou desetiletou dceru Johanu do Palerma, aby ji tam provdal za krále Viléma II. Sicilského. Válka a mor v Evropě činí z takové cesty velmi nebezpečný podnik. Král proto vybral své dceři za společnici ženu, které důvěřuje ze všech nejvíc: svou „vykladačku smrti“ Adélii Aguilarovou. Vystudovaná lékařka Adélie, jež pochází ze sicilského království, má princeznu doprovázet a starat se o její bezpečí a zdraví až do svatby. Adélie by sice nabídku nejraději odmítla – odcestovat s královským průvodem pro ni znamená rozloučit se na dlouhou dobu s vlastní dcerkou. Král ale její dceru pohotově přesídlil na královský dvůr jako svou chráněnku, ale současně i jako rukojmí, aby si pojistil, že se Adélie k němu zase vrátí. Adélii tím pádem nezbývá než vydat se na dlouhou cestu. Doprovázejí ji arabský ochránce a společník Mansur, milenec Rowley a také irský námořní kapitán O’Donnell, jenž by mohl být Adélii daleko prospěšnější, než by se Rowleymu mohlo zamlouvat. Ke královskému průvodu se ovšem připojuje ještě jeden člověk – vrah bažící po strašlivé pomstě. Když začnou v princeznině okolí umírat lidé, Adélie i Rowley pojmou podezření, že vrah se skrývá na dohled. Co bude následovat? Má se jeho příští obětí stát princezna Johana? Nebo snad dokonce samotná Adélie?
Na čtvrtý stejně tak. Nevím, na kolik se mé tehdejší výtvory dají nazvat recenzemi, ale doufám, že je vidět aspoň nějaký posun. =D 

Původně jsem myslela, že tentokrát vyberu nějakou sérii se šťastnějším osudem. Ideálně dovydanou. Ale když jsem pak vybírala fotky, které použiju, uvědomila jsem si, že Vykladačka je na tom ještě mnohem hůř než série o Alessandře. Protože sice vyšly všechny napsané díly, ale autorka již není mezi živými (ikdyž Goldsteinová je vlastně taky po smrti). A pokud víte, jak otevřeně končí ten poslední, je vám jasné, že tohle rozhodně neměla být tetralogie. A tak na tu poslední stránku jen zíráte... a zíráte... a říkáte si proč? Je nějaká šance, že by to někdo mohl dopsat?  Třeba její dcera, s níž napsala Statečná srdce? Původně jsem doufala, že by se toho mohla Samantha Norman chopit. Ovšem jen do té doby, než jsem si je přečetla. To bylo takové zklamání, že si říkám, zda mít radši ukončenou sérii za cenu nízké kvality nových dílů, nebo ji radši nemít dokončenou vůbec. Co myslíte vy? Normanová ml. prý chce pokračovat v započaté sérii. Není mi jasné, zda jsou myšlena Statečná srdce (v čem tady chce pokračovat? ten příběh je uzavřený!) nebo Vykladačka smrti. Jako... ze zvědavosti si to asi přečtu, ale děsím se toho. Tedy za předpokladu, že to u nás vyjde. Ale vzhledem k tomu, že Statečná srdce měla dotisk měsíc po vydání, myslím, že by mohlo. Jinak mám od Diany Norman doma ještě Pobřeží temnoty, ale ještě jsem ho nečetla. 



A jak jste na tom vy s touhle sérií? Znáte Vykladačku smrti?

6 komentářů:

  1. Jeee, ty ji máš.....Já ji mam zatím na seznamu.Ale rozhodně si ji jedou koupím. :-) No já radši špatně napsaný konečný díl než nic.Aspon by to bylo uzavřené. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Právě čtu druhý díl. Když jsem četla vykladačku smrti, tak jsem se nějak nemohla začíst do děje a říkala jsem si, že v sérii asi pokračovat nebudu, ale tak nakonec jsem jí přišla na chuť =). A mou oblíbenou postavou je Rowley (který mi byl na začátku prvního dílu velmi nesympatický =) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to dost podobně, akorát já jsem věděla, že jednou se do dalších dílů pustím :)

      Vymazat
  3. Nejsem až tolik na hostorii, ale tato série vypadá dobře. O Vykladačce smrti už jsem hodně slyšela. Třeba ji taky jednou zkusím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.