Ne vždy je opakování matka moudrosti… v případě chyb se může stát matkou zkázy lidstva

Nezdá se vám, že ty názvy vymýšlím čím dál tím delší? =D

Let č. 305 je let jako každý jiný. Boeing 777 s 250 cestujícími na palubě vystartuje z New Yorku směr Londýn a předpokládaná délka letu je sedm hodin. Pilot je zkušený, tuhle trasu létá už tři roky. Většina letu proběhne v pořádku, nad Anglií však nečekaně přijdou silné turbulence a celkově to vypadá na to, že se něco děje. A pak přijdou ty exploze. Dokážete si asi představit, jaký v tu chvíli vypukne chaos… A pak letadlo ztratí spojení s letovou centrálou a zřítí se kamsi do anglické krajiny. Jako by to, co se dělo doteď nebylo málo, rozlomí se na dvě části. V jedné z nich se nachází první třída a v ní pět hlavních aktérů, o nichž kniha převážně bude. Harper, Nick, Sabrina, Yul a Grayson. Kdyby nebylo Nicka Stonea, nejspíš by tolik lidí vůbec nepřežilo (to jsem asi zapomněla říct, přežilo sto lidí). Díky jeho duchapřítomnosti a schopnostem přirozeného vůdce (nikdy dřív netušil, že nějaké má) se podařilo zorganizovat záchranu lidí z turistické třídy, kteří při pádu neměli takové štěstí, protože skončili v jezeře plném ledové vody. První část se zaklínila mezi stromy. První náznak, že něco není v pořádku, se objevil ve chvíli, kdy na žádném z několika desítek „přeživších“ mobilů nebyl signál. Lidé se nejdřív uklidňovali tím, že v tuto chvíli už po nich pátrají záchranáři a je otázka několika hodin, než je najdou. Jenže když se neobjeví ani po čtyřech dnech… Nick rozhodne, že je nutné vydat se na průzkum okolí. I proto, že jim dochází jídlo. Rozdělí všechny pohybuschopné do skupin po čtyřech a rozešle je všemi směry. A tehdy uvidí tu stavbu. Je to Stonehenge. A vypadá, jako by ho dostavěli včera. To se sice ukáže nebýt pravda, ale jestli doteď měli podezření, nyní se změnilo v jistotu. Něco je hodně, (ale opravdu) hodně špatně. Kde vlastně jsou? Co je sakra Nadace Titánů? Proč někteří cestující začali hrozně rychle stárnout? Vypadá to, že někteří cestující vědí o celé situaci víc, než jsou ochotni přiznat…

Let 305 je u nás již čtvrtá kniha od amerického autora jménem A. G. Riddle. Minulý rok mu u nás vyšla u Arga trilogie Tajemství původu (Atlantský gen, mor, svět), kterou na sebe okamžitě upoutal mou pozornost. Proto když jsem zjistila, že mu u nás v dubnu u nakladatelství XYZ vyjde další knížka, měla jsem velkou radost a Let 305 pro mě byl v podstatě automatický nákup. A… bude jím i příští kniha? Bude. Pořád jsem si sice musela připomínat, že je nesmysl ty knihy srovnávat, ale jinak je Let 305 fantastický. Dokonce bych řekla, že se mi celkově líbil o trochu víc… Pokud to ještě nezaznělo, jde o sci-fi s tématikou cestování v čase. Děj je vyprávěn ich-formou z pohledu Nicka a Harper. Harper Lane mi svým jménem připomínala spisovatelku Harper Lee (vůbec mám dojem, že v poslední době zmiňuji pomalu v každé recenzi, že mi každou chvíli někdo něco nebo někoho připomíná… nezdá se vám? =D). Kniha má 365 stránek a je v hardbacku. Doporučuji vám číst i Poznámku autora, není dlouhá a dozvíte se v ní velice zajímavé věci :-) Knihu vám chci moc doporučit, ať už jste četli Atlantský gen nebo ne. Ať už čtete sci-fi nebo ne.

Mé hodnocení: 


Četli jste Let 305 či Tajemství původu? Líbil(y) se vám? :-)

6 komentářů:

  1. Já jsem zatím četla jen Let 305 a kniha se mi moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na svém wishlistu, tak snad se ke mně brzy dostane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :-) Snad jo, protože se máš opravdu na co těšit ;-)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem pořídila mamce, které se líbila ta Atlantská trilogie, byť prý kvalita s díly klesala... Těším se, až to dočte, pak po knize také sáhnu :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To je pravda, kvalita šla dolů... Taky se měj hezky :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.