Knihomolka knihomolům

Když si Sara začínala dopisovat s Amy, nejspíš ji vůbec nenapadlo, že se za ní jednou pojede podívat. Nikdy nebyla nějak zvlášť dobrodružný typ. A teď je najednou sama v úplně cizím městě, v úplně cizí zemi s úplně cizími lidmi. Co je s Amy? Jak to, že jí nebere telefon? Sara přesvědčuje sama sebe, že není nejmenší důvod být nervózní. Alespoň zatím. Po několika hodinách čekání se však přece jen dočká, když pro ni přijede George, jeden z někdy trochu svérázných obyvatel městečka Broken Wheel. Tehdy se taky dozví, proč jí Amy nebere telefon. Jak už nejspíš z anotace víte, mrtví telefony obvykle neberou. Pro Saru je to šok. A pak je tu ještě další věc… Co teď bude celé ty dva měsíce dělat, když vůbec nikoho nezná? Protože do Broken Wheel přijela jako Amyin host, je teď po její smrti hostem všech. Vím, zní to trochu zvláštně… ale ta myšlenka je ve výsledku hezká :-) Takže před obyvateli Broken Wheel vyvstává problém: co teď se Sarou? Dohodnou se, že bude bydlet v Amyině domě a pak se uvidí. Když Sara objeví Amyinu ložnici plnou knížek, myšlenka na otevření knihkupectví, v němž by prodávala knížky po Amy, se dostaví záhy. Ostatní si z jejího nápadu sice ťukají na čelo, ale s jeho vybavením pak také pomůžou. Jak se postupně Sařin pobyt blíží ke konci, vyvstává otázka: co bude s knihkupectvím, až se Sara vrátí do Švédska? Nebo se ji obyvatelům městečka podaří přesvědčit, aby zůstala v Broken Wheel?

Tentokrát jsem se rozhodla k recenzi přidat několik úryvků, které mě v průběhu čtení zaujaly nebo pobavily (případně obojí). Je možné že vám třeba nebudou připadat vtipné, protože jsou vytržené z kontextu, ale mě z nějakého důvodu oslovily.

"Moje milá Saro, 

rozhodně Ti nedokážu říct, které americké klasiky by sis měla přečíst. Na pojem "klasika" vlastně věřím stejně tak málo jako Ty. Někdy si však říkám, že literární kritikové, kteří sestavují ty seznamy, musejí mít smysl pro humor. Jak jinak se dá vysvětlit, že na seznamu klasické literatury uvedou knihy Marka Twaina? Pokud to tedy není skrytá forma urážky, ale tak úzkoprsí snad přece nejsou? Jen si to představ - někdo řekne, že "klasika je kniha, kterou všichni opěvují, ale nikdo nečte", a pak na těch seznamech najde všechny své knihy!" (str. 90)

"Možná měla Sara Caroline říct, že ten název nevybrala kvůli Iowě, ale neodvážila se. Byla to součást jednoho citátu o knihách. Na vzniku dobré knihy se podílí mnohem více osob než jen autor, stálo v něm, od prvního člověka, který dostal onen skvělý nápad alfabetického písma, přes vynálezce tisku pomocí vyměnitelných liter až po dřevorubce kácejícího stromy, aby se z nich mohl vyrobit papír. Není ve zvyku děkovat stromům, končil citát, přestože jejich nasazení je totální." (str. 151)

"Spolehliví spisovatelé: Dick Francis, Agatha Christie, Georgette Heyerová. Vlastně sem patří i Dan Brown, napadlo Saru. Je natolik spolehlivý, že dokáže pokaždé napsat zcela totožný příběh." Pobavilo =D (str. 164)

Pokoušel se schovat v nejzazším koutu obchodu a vypadat sečtěle. Moc nevěděl, jak  se to dělá, ale zkusil svraštit čelo a erudovaně zírat na hřbety knih. Naneštěstí se postavil před sérii Báječné nakupování od Sophie Kinselly. Právě teď si sečtěle a vzdělaně prohlížel Báječné nakupování před svatbou. (str. 168)

"Chce nám sebrat naši Saru!" řekla Grace naštvaně Claire. 
Claire ji okřikla a poplácala ji po paži, jako by snad Grace byla nějaký nekllidný hřebec, nebo, v tomhle případě, opilý neklidný hřebec s brokovnicí." (str. 366)

Čtenáři z Broken Wheel doporučují jsou prvotinou švédské autorky Katariny Bivaldové, jejíž lásku ke knihám pocítíte snad na každé stránce. Kdyby tahle knížka měla věnování, mohlo by v něm být něco v duchu „Knihomolka knihomolům“ nebo něco velice, velice podobného. Čtenáři z Broken Wheel jsou přímo prošpikováni knihami. A to nejen klasikou, ale i ryze současnou literaturou. Od Eragona přes Jonase Jonassona až po Camillu Läckberg. Stejně jako Jonasson je i Bivaldová důkazem, že severští (v tomto případě švédští) autoři umí psát i jiné žánry než drsné krimi a thrillery. Že umí být taky pohodoví a vtipní. Knihu u nás vydalo nakladatelství Host v roce 2016 a má necelých 400 stran (399, budu-li přesná). Další kniha s úchvatnou Hostovskou obálkou :-) (prostě jsem si to nemohla odpustit). Příběh je psaný er-formou a čas od času se před začátkem nové kapitoly objeví dopis od Amy. Začínají v roce 2009 a postupně směřují až k okamžiku, kdy se Sara octne v Broken Wheel. Postupně sledujeme, jak se mění její vztah k městečku a vztah lidí z něj k ní. Kapitoly jsou celkem krátké, mají kolem deseti stránek. Nejen to knihu činí velice čtivou. Ještě jednu kapitolu a půjdu spát. Ještě jednu kapitolu a… ještě jednu kapitolu… a ještě jednu… Ale tahle už bude opravdu poslední! No tak ne, tak ještě jednu… Jo, přesně tohle mám na mysli :-) Určitě dobře znáte =D Troufnu si říct, že Čtenáře z Broken Wheel dokáže ocenit jen člověk, který má rád knihy, literaturu, knihkupectví… No prostě knihomol :-) U nečtenáře s touhle knihou neuspějete. Knihu rozhodně doporučuji!

Mé hodnocení: 

Děkuji knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Moc si toho vážím! :-) Knihu si můžete koupit třeba tady.

A co vy a Čtenáři z Broken Wheel? Četli jste? Máte v plánu?
  


12 komentářů:

  1. Začalo to docela slibně, ale ta myšlenka s knihkupectvím mě docela odradila, jako by to tam až tak nepatřilo. Čekala jsem nějakou opravdu strhující zápletku, něco co mě usadí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžou být všechny knížky jenom strhující... ;-) Mně se líbilo právě to, jak děj poklidně plynul :-)

      Vymazat
  2. Tak ten úryvek o spisovatelích mě v tvé recenzi taky pobavil. Jinak píšeš moc pěkně, Lenko :) Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě, ale to knihkupectví postrádá logiku, tedy alespoň pro mě :D
    Nedokážu si představit, že bych někomu měla nekomu prodávat majetek :D Ale nevím, musela bych si knihu přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sara se tím snaží splatit svůj domnělý dluh vůči Amy (který vidí jenom ona) za to, že může v jejím domě bydlet zadarmo. Ale je fakt, že to celé asi líp pochopíš, když si knížku přečteš :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze ale asi ne kniha uplne pro me, ale i tahle informace je pro me dulezita. Diky

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze, Leni, na knihu jsi mě neskutečně nalákala, podívám se po ní a děkuji Ti :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vždycky radost, když dokážu nalákat :-) Také přeji krásný den ;-)

      Vymazat
  6. Četla jsem a moc mě nezaujala, ona podle toho má recenze bohužel i vypadá:D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.