Proč zrovna Kleopatra?*

Tento román z prostředí starověkého Egypta jsem četla o velikonočních prázdninách.  Autorem je Henry Ride Haggard, vydalo nakladatelství Dobrovský v edici Omega. Hlavní postavou je Harmachis. Již od útlého dětství je vzděláván a připravován na úlohu kněze a faraona. Historie jeho královské krve sahá až k Sethimu I.. Na tom by nebylo nic divného, kdyby… Kdyby v době, kdy žil, již po tři století v Khemi, jak je Egypt nazýván, nevládl makedonský rod Lagidovců (jiné označení pro Ptolemaiovce). V cestě k trůnu tak stojí překážka. Překážka v podobě posledního potomka tohoto rodu. A tím není nikdo jiný, než proslulá Kleopatra VII.. Jediným možným řešením, jak by mohl Harmachis získat trůn zpátky, je tedy spiknutí…

Na začátku knihy je uvedena ediční poznámka, že redakce použila starší vydání z roku 1899, kdy text po jazykové stránce přizpůsobila modernímu čtenáři, avšak snažila se zachovat zvláštnosti autorova stylu a jazyka. Co se tohoto týče, příběh obsahoval velké množství dlouhosáhlých monologů, začínajících citoslovci „ah“, „ó“, „ej“ a zakončených zvoláním. Také mi vadila spousta oslovení, snažících se navodit velkolepost stylem „když vychválit, tak do nebe, když zatratit, tak do pekel“. Že je příběh starší, se dalo poznat také podle slovosledu. Mimo jiné jsem pociťovala akutní nedostatek kladných hrdinek. Až mě občas jímá nápad, přečíst si i ono vydání z roku 1899, abych viděla, jestli je to taky taková hrůza.

Harmachisovo (Harmachidovo?) vyprávění mi přišlo takové neživé, udušené. Tak úplně mi navíc nedochází, proč* se vlastně román jmenuje Kleopatra, když královna tam je vedlejší (a ještě navíc zápornou) postavou. Kniha mě těžce nebavila a kdybych ji neměla do školy na recenzi, tak se na nějaké dočítání vykašlu. Byla to má první zkušenost s Omegou (i s Haggardem) a řeknu vám...již nikdy více. Jestli se to vztahuje i na autora, to opravdu netuším, ale jedno vím jistě. Další knihu z nakladatelství Omega již do ruky nevezmu. Ani kdyby mi ji nabízeli zadarmo. A chci také varovat před jejich odbytou prací. Pokud máte zájem o nějaký titul z jejich nabídky, dejte na mou radu a najděte si ho u jiného nakladatelství, ideálně ve starším vydání (což není problém, vzhledem k tomu, že z 99 % jde o povinnou četbu). Jedinou věcí, kterou můžu na knížce opravdu pochválit, je obálka.


A nezapomeňte... Dokud se najde někdo, kdo si jejich mizerně odvedenou práci koupí, do té doby se jim vyplatí takové zmetky vydávat. 

1 komentář:

  1. Vypadá to moc dobře, možná si to někdy přečtu, ale poslední dobou vůbec nemám čas, tak nevím, nevím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.